Hírek

Kötelező cégkapu regisztráció

“2018. január 1-jétől indul az úgynevezett cégkapu szolgáltatás, amely a már jól ismert ügyfélkapu vállalkozásoknak szóló változata lesz – kezdik friss hírlevelüket a Mazars szakértői. Az új rendszer a gazdálkodó szervezetek és az állam közvetlen, elektronikus kommunikációjának biztosítása érdekében jön létre. Mindez azért bír nagy jelentőséggel, mert a jövő évtől a gazdálkodó szervezeteknek elektronikus úton kell kapcsolatot tartaniuk az állammal. Azaz 2018. január 1-je után az érintettek már csak a cégkapun keresztül küldhetnek majd hivatalos ügyekben dokumentumokat, és a hatóságok is ezen keresztül kommunikálnak majd a céggel.”

Cégkapu-regisztráció folyamata:

  1. A képviseletre jogosult személy vagy a meghatalmazottja
    • bejelentkezik az alkalmazásba,
    • kiválasztja a regisztrálandó gazdálkodó szervezet szervezeti formáját,
    • megadja a szükséges adatokat (a meghatalmazottnak egy regisztrációs űrlapot kell kitöltenie, ahol el kell végezni a szükséges elektronikusan hitelesített dokumentumok csatolását).
  2. A regisztrációs alkalmazás kapcsolatba lép az érintett közhiteles nyilvántartásokkal és ellenőrzéseket hajt végre.
  3. Eredményes regisztráció esetén az alkalmazás eltárolja a regisztrációs adatokat, és elektronikusan hitelesített visszaigazolást ad.

A cégkapu bejelentkezésre szolgáló határidő 2017. augusztus 31. Azonban 2017. december 31-ig úgynevezett türelmi időszak van érvényben, azaz év végéig szankciókra nem kell számítani azoknak sem, akik elmulasztják a nyár végi bejelentkezési határidőt.

További információk:

http://kamaraonline.hu/cikk/kotelezo-cegkapu-regisztracio-kinek-meddig-es-hogyan-kell-elvegezni

Civil Információs Portál – Cégkapu regisztráció – kötelező elektronikus ügyintézés 2018. január 1-jétől

Regisztráció: https://tarhely.gov.hu/ckp-regisztracio/tajekoztato.html