Egyéb

Sajtószemle

Hol kell NAV-revizorokra számítani? – Itt a 12. heti lista

Az adóhivatal jó szokása szerint közzétette, hol és kiknek kell nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre számítaniuk.

Még van lendület az építőiparban

Januárban 43,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés, azaz továbbra lendületesen bővül a szektor. Ebben pedig főszerepet kaptak a lakásépítések és az uniós forrásokon alapuló fejlesztések.

K+F költségek elszámolása: tévedésekre figyelmeztet a NAV

A NAV adóellenőrzéseinek megállapításai jellemzően nem helytelen költségelszámolásból, inkább a tevékenységek téves K+F minősítéséből adódnak.

Itt a HIPA határidő – A székhely-áthelyezés buktatói, a rendszer dilemmái

A március 19i HIPA-előleg befizetési határidő. Székhely-áthelyezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók.

 

NAV: Ma jár le a határidő

Ma még kérhetik SMS-ben az SZJA-tervezetüket azok, akiknek nincs ügyfélkapujuk. Ezt követően csak személyesen lehet megnézni a tervezetet.

Nincs könnyű dolga annak, aki Cégkaput szeretne használni

Az év eleje óta már élesben működik a Cégkapu, de így is sokan bizonytalankodnak a használatánál.

A külföldieknek nehezebb lesz az online számlázás

Júliusban indul az online számlázás, ám addig még sok problémát kell megoldaniuk a külföldi számlázóprogramot használó vállalkozásoknak. Sokan közülük még felkészülési fázisban sincsenek, ám a NAV külön erre a célra kialakított információs honlappal igyekszik segíteni őket. A hazai megoldásokat használó cégek helyzete egyszerűbb, ám ők sem mindig tudják, hogy mikor kell majd adatot szolgáltatniuk.

Online adatküldés: ezekre kell figyelni

Várhatóan új szintet lép az adóhatóság és a cégek kapcsolatának digitalizációja az online számlaadat-jelentések elindulásával. A valós idejű számlaadatok alapján a NAV a vállalatok adókötelezettségeire és adóköveteléseire is jobban ráláthat majd.

Feljelentésre kötelezik az adótanácsadókat

Az adótanácsadóknak jelenteniük kell majd a nemzeti adóhatóságoknak, ha az ügyfelük agresszív adótervezést alkalmaz.

KKV fogalom meghatározás – most még bárki hozzászólhat

2018. február 6-án nyilvános konzultáció indult el az Európai Bizottság fórumán, amely az uniós KKV definíció tervezett felülvizsgálatáról szól. A nyilvános konzultáció keretében bárki (nemzeti és regionális hatóságok, vállalkozások, üzleti szervezetek, kockázati tőke befektetők, kutató- és felsőoktatási intézmények, valamint egyéni állampolgárok, azaz magánszemélyek) hozzászólhat a témához az EU 23 hivatalos nyelvén elérhető kérdőív kitöltésével 2018. május 6ig.

Rehabilitációs ellátásban részesülő katás vállalkozó: kaphat-e táppénzt?

Kaphat-e táppénzt a rehabilitációs ellátásban részesülő katás vállalkozó? A társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Nyugdíj: kinél számít be a felsőfokú tanulmányok ideje?

1958-as születésű nő esetén beszámítanak-e nappali tagozatos főiskolai évek a 40 éves munkaviszonyhoz a nyugdíjszámításnál?

Ezeket az ügyeket intézheti a NAV-nál telefonon

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője 7001/2018. számon felhívást adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal telefonos Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén keresztül intézhető ügyekről.

Vélemény, hozzászólás?